A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Bulharsko - Diskuze

Původní dotaz

Bulharské potraviny v Čechách

| koblih
koblih
Vážení a milí, nevíte náhodou, kde by se daly nakupovat bulharské potraviny? Net mi nic moc neukázal. Dík.
Poslední reakce
Velikost písma
+
+
+
Řadit podle času | Řadit podle vláken vzestupně sestupně

Při vkládání příspěvku do diskuze jako neregistrovaný uživatel budete mít u vašeho příspěvku zobrazenu IP adresu

:-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S >:) (((H))) @};-- \o/ (((clap))) :-@
Neregistrovaný uživatel
12.11.2019 08:14 80.188.228.***
Re: bulharske jogurty 

spodní kvašení je vynález z Čech

Hombre 11.11.2019 22:29
Re: bulharske jogurty 

Hmmm.
Dokonce jsem slyšel, že i spodně kvašené ležáky se Češi jezdili učit dělat do Gabrova. :-D
Mimochodem, nejste odtud? ;-)
Pokud ne, tak určitě aspoň tušíte, proč jsem zvolil právě tohle místo, šprýmaři!
:-)

Pravda vítězí? :-)
Pravda je ta, že oficiální botanický název zmíněného stromu v ČR je slivoň. Slivoň švestka nebo slivoň trnka.
Není pravda, že se nepoužívá název slíva. V řadě oblastí v Čechách, na Moravě, Slezsku, ale i třeba v Polsku se tak běžně označuje strom i plod, i když to vychází z obecnějšího rodového názvu.
Trnka je tu původní druh a (šlechtěná) švestka tu prý, jak jsem se právě na Wikipedii dočetl, dorazila z Kavkazu před cca 1500 lety zároveň se Slovanskými kmeny. Nevím, nebyl jsem u toho, ale připadá mi to věrohodné.

To, že neexistují žádné oficiální záznamy ještě neznamená, že se tu z tohoto ovoce pálenka nevyráběla.
To už je tu takový zvyk, že se tu pálením nikdo moc nechlubí.
Je ale fakt, že v tomhle jsme my Češi byli asi pozadu. Protože první prokazatelná zmínka pochází až z rudolfinské doby, kdy se ze švestek pokoušel vyrábět zlato proslulý alchymista Scotta, vulgo Honza Skoták z Hrdlořez.
:-D :-D :-D

Slovní spojení - pravá valašská slivovice (vše malými písmeny), aspoň tak jak já ho chápu, znamená v českém jazyce jednodruhový destilát ze slív (trnek, švestek, chcete-li), vyráběný prokazatelně na Valašsku.
Nejedná se tedy o žádný oficiální název, který by tvrdil, že názvem slivovice je možné označovat pálenku výhradně z Valašska. Ani já to netvrdil.
Čeština už taková je. Mnohotvárná a kapku neurčitá.
Jedná se jen o určitý ustálený pojem.
Navíc, tady se podobně jako v Bulharsku (rakije) nebo na Ukrajině (vodka) přeneseně (a nepřesně) myslí pod názvem slivovice i jiná ovocná pálenka. Například již zmíněná jádrovice (třeba hrušky) nebo peckovice (třeba meruňky).
Ale jinak děkuju za proškolení. A tímto oplácím. :-)
Já pálím domácí slivovici (ve všech výše uvedených variantách) teprve čtvrtstoletí, takže každá nová zkušenost se hodí.
8-)

Jen pro pořádek připomínám, že drtivou většinu uváděného jedenáctého (ale i dvanáctého) století žádné Bulharsko neexistovalo a umění destilace se do Evropy dostávalo až zhruba počátkem dvanáctém století a to hlavně díky alchymistům. Nevylučuji ale, že v Byzantské říši (jejíž součástí bylo i území, na němž je nyní Bulharsko) alchymisté mohli mít určitý náskok. Říše byla v té době nepochybně bohatá a mohla si dovolit najímat učence z celého tehdejšího známého světa.
Jejich produkty bych ale bulharskou slivovicí při vší úctě nenazýval.

Neregistrovaný uživatel
08.11.2019 22:54 85.70.63.***
Re: bulharske jogurty 

Slivovice pane taky pochází z Bulharská. Nejstarší zachované prameny jsou z 11 stolety. Slivovice na Morave se začala dělat až v 17 stolety. Sliva byla přenesena na Moravu prave z Bulharská a říká se tomu slivovice protože bulharsky je to slivova rakije
České slovo neni ani sliva ale švestka. Dokonce Rudolf Jelinek se učil jak se dela slivovice právě v Bulharsku. Jenže tady to nikde neuslyšíte protože pravda ne vždycky vítězí. Takže nevím o jakou pravou (origoš) valašskou slivovici mluvite :-)

Hombre 15.10.2019 09:02
Re: bulharske jogurty 

Tak beru zpět svoje prohlášení o tom, že u nás nelze jogurt s bulharskou bakterií udělat.
Mýlil jsem se. Z větší části.
Dřív jsme si prostě z BG vozili DOMÁCÍ jogurty a u nás se z nich pokoušeli dělat svoje. Vždy se to zvrhlo. "Naše" místní bakterie byly samozřejmě v přesilovce a úspěšně ty bulharské povraždily.
Informoval jsem se teď u odborníka, vedoucího výroby v mlékárně s více než stoletou tradicí a potvrdil mi, že za dodržení přísně sterilního prostředí to jde.
Samozřejmě jen v první trati, to znamená, že se musí používat pokaždé nová kultura přidávaná do mléka.
Další otázka samozřejmě je, jak je daná komerční kultura kvalitní a jak moc je "optimalizovaná".
My, co jezdíme do BG 30let a více a nemáme přitom ještě v hlavě bramboračku, si pamatujeme, jak chutnalo kyslo mljako například ještě před anexí bulharských mlékáren fy Danone a jak chutná dnes.
O domácím, z vnitrozemí (u moře je to prý jinak), raději ani nemluvě.
Takže je hlavně otázka, zda jogurt, kde je sice laboratorně doložitelný obsah lactobacillus bulgarica, je skutečně ekvivalent pravého bulharského jogurtu.
Podobná situace je například i s řeckým jogurtem. I když se taky dělá z "original" kultury.
Ten prý také nemůže odpovídat kvalitou původnímu, což bylo jedním z důvodů zákazu používání názvu, který teď probíhá:
https://www.denik.cz/ekonomika/ministerstvo-zemedelstvi-skoncuje-s-reckymi-jogurty-20190209.html
Svedlo se to samozřejmě plně na bruselskou byrokracii.
Buď jak buď. Taky by se nám asi nelíbilo, kdyby jsme přijeli třeba na Maledivy a měli tam pít místní origoš valašskou slivovicu-jádrovicu...

janavi 13.10.2019 17:27
bulharske jogurty 

Ja som si napriklad aj dnes do rana urobila cerstvu davku bulharskych jogurtov. Kupujem kulturu zo Zvolena (bulgaricus.sk).

Mirka2 09.10.2019 22:22
Re: Bulgarica / bulharská mlékárna 

Z bulharské koričky se dělá i u nás někdy bánička. Ale balkánek byl tedy náš.

Neregistrovaný uživatel
09.10.2019 18:23 80.188.234.***
Re: Bulgarica / bulharská mlékárna 

To co jste si přečetl v časopisu klidně můžete věřit i nadále. Namísto aby jste ze sebe delal/a vědce můžete nás navštívit a ochutnat naše jogurty :-D

Berbatow 04.09.2019 15:16
Re: Bulgarica / bulharská mlékárna 

Máš recht, Lactobacilus Bulgaricus "žije" pouze v Bulharsku.
Z českého mléko dělají originální bulharský jogurt.
Dneska jedu do Brna na koncert.

Hombre 03.09.2019 23:48
Re: Bulgarica / bulharská mlékárna 

Berbie. Klííííd!!!!
:-D
Ale je fakt, že mě to taky zarazilo, že dělaj bulharské mléčné produkty tady.
Podle mýho nelze například Lactobacilus Bulgarica udržet ve zdejších podmínkách v odpovídající kondici, aby nezdegradoval.
Zdejší bakterie ho musej zákonitě "sežrat" už ve druhé, třetí generaci.
Budu muset zajít na beer se spolužákem, co tu učí na mlékárenské škole a ověřit to a následně to sem hodím, pokud tu konzultaci ustojím.
8-)

Berbatow 03.09.2019 17:17
Re: Bulgarica / bulharská mlékárna 

Bulgarica.
Váš web je 100% obrázek diletantismu nejhrubšího zrna.
Děláte ostudu ostatním bulharům v ČR.
1000 gramatických chyb v textech, chybějící ceny produktů "skladem".
Как не ви е срам.

Zpět na všechny diskuze z tohoto státu